Hoe je gezond blijft | Preventieresourcecentrum

Bryan Ronald Wilson

Bryan Ronald Wilson is de Reader Emeritus in de sociologie aan de Universiteit van Oxford. Van 1963 tot 1993 was hij ook een Fellow aan het All Souls College en in 1993 werd hij gekozen tot Emeritus Fellow.

Gedurende meer dan 40 jaar heeft hij onderzoek verricht naar religieuze minderheidsbewegingen in Groot-Brittannië en overzees (met name in de Verenigde Staten, Ghana, Kenia, België en Japan). Zijn werk bestond onder meer uit het lezen van de publicaties van deze bewegingen en waar mogelijk hun leden ontmoeten in hun vergaderingen, diensten en thuis en kritische beoordeling van de werken van andere geleerden.

Hij heeft een B.Sc. (Econ) en een Ph.D. van de Universiteit van Londen en de M.A. van de Universiteit van Oxford. In 1984 erkende de Universiteit van Oxford de waarde van zijn gepubliceerde werk door hem een Doctoraat in de Literatuur toe te kennen. In 1992 kende de Katholieke Universiteit van Leuven, België, hem de graad van Doctor Honoris Causa toe.

In 1994 werd hij tot Fellow van de British Academy verkozen.

Op verschillende tijden bekleedde hij de volgende extra banen:

Commonwealth Fund Fellow (Harkness Foundation) aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1957–8;

Gastprofessor, Universiteit van Ghana, 1964;

Fellow van de American Counsel of Learned Societies, aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1966–7;

Research Consultant in Sociologie, Universiteit van Padua, Italië, 1968–72;

Gastfellow van The Japan Society, 1975;

Gastprofessor, Katholieke Universiteit van Leuven, België 1976; 1982; 1986; 1993;

Snider Gastprofessor, Universiteit van Toronto, Canada, 1978;

Gastprofessor in de Sociologie van Religie, en Consultant voor Religieuze Studies bij de Mahidol University, Bangkok, Thailand, 1980–1;

Scott Gastfellow, Ormond College, Universiteit van Melbourne, Australië, 1981;

Gastprofessor, Universiteit van Queensland, Australië, 1986;

Gasthoogleraar Universiteit van Californië, Santa Barbara, Californië, V.S., 1987;

Gastprofessor, Soka Universiteit, Hachioji, Japan, 1997;

Van 1971–5 was hij Voorzitter van de Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (de wereldwijde organisatie voor de discipline); in 1991 werd hij gekozen tot Honorair Voorzitter van deze organisatie die toen de naam Société Internationale de Sociologie des Religions kreeg.

Raadslid van de Society for the Scientific Study of Religion (V.S.) 1977–9;

Gedurende enkele jaren European Associate Editor, Journal for the Scientific Study of Religion;

Gedurende zes jaar, Joint Editor van The Annual Review of the Social Sciences of Religion.

Hij heeft vaak gedoceerd aan religieuze minderheidsbewegingen in Groot-Brittannië, Australië, België, Canada, Japan en de Verenigde Staten en soms in Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Hij is als getuige-deskundige betreffende sekten opgeroepen door rechtbanken in Groot-Brittannië, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en heeft voor bewijs gezorgd bij verklaringen voor rechtbanken in Australië, Letland, Rusland, Spanje en Frankrijk. Hij is ook opgeroepen om schriftelijk deskundigenbewijs te leveren over religieuze bewegingen voor het Parliamentary Home Affairs Committee of the House of Commons.

Hij heeft onder andere elf boeken gepubliceerd die geheel of gedeeltelijk aan religieuze minderheidsbewegingen zijn gewijd.

Sects and Society: the Sociology of Three Religious Groups in Britain, Londen: Heinemann, en Berkeley: University of California Press, 1961; herdruk, Westport, Conn., USA: Greenwood Press, 1978

Patterns of Sectarianism (edited) Londen: Heinemann, 1967

Religious Sects, Londen: Weidenfeld and Nicholson; New York: McGraw Hill, 1970 (ook gepubliceerd als vertaling in het Frans, Duits, Spaans, Zweeds en Japans)

Magic and the Millennium, Londen: Heinemann; New York: Harper and Row, 1973

Contemporary Transformations of Religion, Londen: Oxford University Press, 1976 (ook gepubliceerd in het Italiaans en Japans)

The Social Impact of the New Religious Movements (edited) New York: Rose of Sharon Press, 1981

Religion in Sociological Perspective, Oxford: Clarendon Press, 1982 (ook uitgeven als vertaling in het Italiaans, Roemeens en Bulgaars. Japanse vertaling in voorbereiding)

The Social Dimensions of Sectarianism, Oxford: Clarendon Press, 1990

A Time to Chant: the Soka Gakkai Buddhists in Britain, [met K. Dobbelaere] Oxford: Clarendon Press, 1994 (Japanse vertaling in voorbereiding).

New Religious Movements; Challenge and Response, (co-edited met Jamie Cresswell) Londen: Routledge, 1999

Global Citizens: The Soka Gakkai Buddhists in the World, (co-edited met David Machacek) Oxford: Clarendon Press, 2000

Hij heeft ook meer dan dertig artikelen over religieuze minderheden bijgedragen aan bewerkte journals in Groot-Brittannië, België, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, India, Japan, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten. Hij heeft artikelen geschreven voor de Encyclopaedia Britannica; the Encyclopaedia of the Social Sciences; the Encyclopaedia of Religion, Encyclopédie des religions (Parijs) en de Enciclopedia Italiana (Rome).

Eén van de door hem onderzochte bewegingen is de Scientology Kerk. Hij is geen lid van die Kerk of van een van de aan haar gelieerde organisaties en is dat ook nooit geweest. Zijn research is uitgevoerd in overeenstemming met de principes van afstandelijke objectiviteit en ethische neutraliteit, zoals die in de academische traditie van de sociale wetenschappen gehanteerd worden.

DOWNLOAD HET WITBOEK