Hoe je gezond blijft | Preventieresourcecentrum

Bryan Ronald Wilson

Bryan Ronald Wilson is de Reader Emeritus in Sociologie aan de Universiteit van Oxford. Van 1963 tot 1993 was hij ook Lid van het Wetenschappelijk Genootschap van het All Souls College en in 1993 werd hij gekozen tot Emeritus Fellow.

Meer dan veertig jaar lang heeft hij onderzoek gedaan naar religieuze minderheidsgroeperingen in Engeland en elders (onder andere in de Verenigde Staten, Ghana, Kenia, België en Japan). Zijn werk hield onder meer in het lezen van publicaties van dergelijke bewegingen en, waar dat mogelijk was, met de leden om te gaan tijdens hun bijeenkomsten, diensten en ook thuis. Dat heeft mede geleid tot voortdurende aandacht voor en een kritische beoordeling van het werk van andere geleerden.

Hij heeft de titulaire rang van Bachelor of Science (Econ) en Doctor in de Filosofie aan de Universiteit van Londen en de Magister in de Kunsten aan de Universiteit van Oxford. In 1984 heeft de universiteit van Oxford haar erkentelijkheid voor zijn gepubliceerde werk betuigd door hem de titel te verlenen van Doctor in de Literatuur. In 1992 heeft de Katholieke Universiteit van Leuven in België hem de titel Doctor Honoris Causa toegekend. In 1994 werd hij gekozen tot Lid van het Wetenschappelijk Genootschap van de British Academy.

Op verschillende momenten heeft hij ook de hierna volgende aanstellingen gekregen:

Lid van het Wetenschappelijk Genootschap van het Commonwealth Fund (Harkness Foundation) aan de Universiteit van Californië, in Berkeley, Verenigde Staten, 1957–8

Gastdocent, Universiteit van Ghana, 1964

Lid van het Wetenschappelijk Genootschap van de Amerikaanse Counsel of Learned Societies, aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1966–7

Research Consultant van het Religieus Genootschap aan de Universiteit van Padua in Italië, 1968–72

Gastdocent aan het Japanse Genootschap, 1975.

Gastdocent aan de Katholieke Universiteit van Leuven in België in 1976, 1982, 1986, 1993

Gastdocent aan de Universiteit van Toronto, Canada, 1978

Gastdocent aan het Genootschap van Religie en Raadsman voor Religieuze Studies aan de Mahidol Universiteit, Bangkok, Thailand, 1980–81

Gastbestuurslid aan het Ormond College, Universiteit van Melbourne, Australië, 1981

Gastdocent aan de Universiteit van Queensland, Australië, 1986

Onderscheiden gastdocent aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara, Californië, Verenigde Staten, 1987

Tijdens de jaren 1971–75 was hij de president van de Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (de wereldwijde organisatie voor de discipline); in 1991 werd hij gekozen tot Erepresident van deze organisatie, die later verder ging onder de naam Société Internationale de Sociologie des Religions.

Raadslid van het Genootschap voor Wetenschappelijke Studie van Religie (Verenigde Staten) 1977–79

Een aantal jaren mederedacteur in Europa van het Journaal voor de Wetenschappelijke Studie van Religie

Zes jaar lang mederedacteur van het Jaarlijks Overzicht van de Wetenschap van Religie.

Hij heeft uitgebreid lezingen gegeven over religieuze minderheidsgroeperingen in Engeland, Australië, België, Canada, Japan en de Verenigde Staten en ook af en toe in Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Hij is als getuige-deskundige ten aanzien van sekten opgeroepen door rechtbanken in Engeland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en heeft beëdigde getuigenverklaringen afgelegd voor rechtbanken in Australië en Frankrijk. Hij is ook gevraagd om schriftelijk zijn advies als expert te geven over religieuze bewegingen voor het Parlementair Comité van Binnenlandse Zaken van het Lagerhuis.

Naast andere werken heeft hij ook negen boeken gepubliceerd die geheel of gedeeltelijk gingen over religieuze minderheidsgroeperingen:

Sects and Society: the Sociology of Three Religious Groups in Britain, Londen: Heinemann and Berkeley: University of California Press, 1961; herdrukt, Westport, Connecticut, Verenigde Staten; Greenwood Press, 1978

Patterns of Sectarianism (redactie) Londen; Heinemann, 1967

Religious Sects, Londen: Weidenfeld and Nicholson; New York: McGraw Hill, 1970 (ook gepubliceerd in de vertaling in het Frans, Duits, Spaans, Zweeds en Japans)

Magic and the Millennium, Londen: Heinemann, en New York: Harper and Row, 1973

Contemporary Transformations of Religion, Londen: Oxford University Press, 1976 (ook gepubliceerd in het Italiaans en Japans)

The Social Impact of the New Religious Movements (edited) New York: Rose of Sharon Press, 1981

Religion in Sociological Perspective, Oxford: Clarendon Press, 1982 (ook gepubliceerd in het Italiaans; Japanse vertaling in voorbereiding)

The Social Dimensions of Sectarianism Oxford: Clarendon Press, 1990

A Time to Chant: the Soka Gakkai Buddhists in Britain, [met K. Dobbelaere] Oxford: Clarendon Press, 1994 (Japanse vertaling in voorbereiding).

Hij heeft ook aan meer dan 25 artikelen over religieuze minderheidsgroeperingen bijgedragen en aan het redigeren van werken en wetenschappelijke journalen in Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk, België, Nederland en Japan en aan de Encyclopedia Britannica, de Encyclopedia of Social Sciences, en de Encyclopedia of Religion, en is momenteel bezig met een bijdrage aan de Enciclopedia Italiana.

DOWNLOAD HET WITBOEK