Tijdens de grootse opening van de Hogere Organisatie van de Scientology Kerk in Sydney, Australië, richtte dr. David Bennett zich tot de duizenden scientologen, hoogwaardigheidsbekleders en hun gasten die samen waren gekomen voor deze historische gelegenheid. Dr. Bennett spreekt over de “spectaculaire en revolutionaire overwinning van een rechtszaak in de naam van religieuze vrijheid” die leidde tot de historische beslissing uit 1983 van de Australische Hoge Raad die bevestigde dat Scientology een religie is. Hij herinnert zich dat “wat begon als een gevecht om wat eerlijk is, leidde tot een beslissing die zich heeft verspreid over de hele wereld om de rechten van mensen van alle geloven te garanderen”.

VIDEO TRANSCRIPTIE:

Toen ik acht jaar was, vertelde iemand me dat er een beroep was waar je betaald wordt om te praten en redetwisten. Het kwam daarna nooit bij me op om iets anders te gaan doen.

Ik werk nu al bijna vijftig jaar als een strafpleiter en ik kan je vertellen dat in die 50 jaar, er geen rechtszaak is waarop ik trotser ben dan de rechtszaak die ik in 1983 voor jullie Kerk heb gewonnen.

Vóór 1983 was de wettelijke definitie van religie in Australië zeer beperkt. En hoewel het niet onmiddellijk duidelijk was, stond een van de fundamentele vrijheden, vrijheid van religieuze overtuiging, op het spel. Zo behaalden we toen een grote overwinning, niet alleen voor Scientology, maar ook voor de religieuze vrijheid van alle religies.

De Australische Grondwet garandeert vrijheid van religie, maar het heeft weinig zin om vrijheid van religie te hebben, tenzij je definieert waar religie uit bestaat, en dat is het werkelijke belang van de Scientology rechtszaak.

Het argument dat ik namens jullie naar voren bracht bij de Hoge Raad was gebaseerd op drie concepten:

ten eerste, dat een religie “ultieme” overtuigingen moet omvatten als leven en dood, de rol van de Mens in het universum en een degelijke morele code van goed en kwaad.

Een andere is dat de groep aanspraak moet maken op een ultieme en veelomvattende waarheid.

Het derde kenmerk is dat het een aantal van de traditionele kentekenen moet hebben van religie zoals religieuze diensten, ceremoniële functies en een kerkelijke hiërarchie. En ik kan wel zeggen dat het een fysieke basis is. Zoals we allemaal weten, zijn die zeker waar voor Scientology.

Het was dit argument waardoor de Hoge Raad veel van de beperkingen verwijderde die de betekenis van religie beïnvloedden. En toen al erkenden rechters van de Hoge Raad dat Scientology een religie is, één van de rechters omschreef die uitspraak zelfs als “onweerlegbaar”.

Sinds die tijd hebben rechtbanken over de hele wereld op de Australische definitie vertrouwd. Een aantal Amerikaanse rechtsgebieden hebben hun definities aangepast, en het belangrijkste is, dat het Hooggerechtshof van de UK onlangs de beslissing van onze Hoge Raad volgde, in plaats van eerdere beslissingen die in de UK genomen waren. Het gebeurt erg zelden dat de UK een beslissing volgt van een Australische rechtszaak, in plaats van haar eigen.

En door hier dus te zijn en dit samen met jullie te vieren, kan ik zien waar een spectaculaire en revolutionaire overwinning van een rechtszaak toe kan leiden in de naam van religieuze vrijheid.

Met de opening van deze magnifieke faciliteit vandaag, banen jullie een weg naar vrijheid voor de hele Mensheid.

Lang leve de Scientology Kerk.

DOWNLOAD HET WITBOEK