Hoe je gezond blijft | Preventieresourcecentrum

I.
PROFESSIONELE ACHTERGROND

In 1955 ontving ik magna cum laude een bachelor of arts in de psychologie aan de Hardin-Simmons Universiteit. In 1959 studeerde ik cum laude af op de master in de theologie aan het Union Theologische Seminarie in New York. In 1963 ontving ik de Doctor of Philosophy (Ph.D.) in religie en filosofie aan de Duke Universiteit.

Van 1962 tot 1965 was ik werkzaam aan de faculteit filosofie van de Universiteit van Texas in El Paso, en van 1965 tot 1969 was ik als universitair hoofddocent verbonden aan de faculteit religie van de Trinity Universiteit van San Antonio. Van 1969 tot 1975 was ik als hoogleraar werkzaam aan de faculteit religiestudies aan de Universiteit van Windsor in Ontario, Canada. Sinds 1973 ben ik benoemd tot hoogleraar in religiestudies aan de Southern Methodist Universiteit en ik was voorzitter van de faculteit religiestudies van 1975 tot 1986 en van 1993 tot heden.

Ik ben al lang lid van en sta op goede voet met het Amerikaanse Genootschap van Universiteitsprofessoren, Amerikaanse Academie van Religie, het Genootschap voor Wetenschappelijke Studie van Religie, het Amerikaanse Theologische Genootschap, het Canadese Genootschap voor Studie van Religie, het Canadese Theologische Genootschap en de Raad voor Studie van Religie. In de meeste van deze genootschappen bekleedde ik belangrijke functies, was ik voorzitter van professionele comités of maakte ik deel uit van redactionele besturen.

Ik ben een filosoof op het gebied van religie en cultuur met specifieke deskundigheid voor wat religies van de moderne tijd betreft. Ik ben in die hoedanigheid met name geïnteresseerd in de veranderingen die plaatsvinden in de vorm van religieus geloof en belijdenis van zowel de traditionele als de nieuwere religieuze bewegingen, en hoe deze oude en nieuwere religies reageren op de uitdagingen en veranderingen van het moderne leven. Ik geef regelmatig verschillende cursussen op academisch en niet-academisch niveau in de vergelijkende, filosofische en sociaal wetenschappelijke studie van religie aan de Southern Methodist Universiteit. Ik houd ook een langdurig wetenschappelijk onderzoeks- en publicatieprogramma gaande op het gebied van mijn specialisatie. De volgende vijf boeken betreffende modern religieus gedachtegoed zijn gepubliceerd: Radical Christianity (1968), H. Richard Niebuhr (1977), The Shattered Spectrum (1981), The Terrible Meek: Essays on Religion and Revolution (1987) en Dax’s Case: Essays in Medical Ethics and Human Meaning (1989) en ook verschillende artikelen in vooraanstaande wetenschappelijke bladen als Harvard Theological Review, Journal of Religion, Journal of the American Academy of Religion, Studies in Religion, Religion in Life, Religious Studies Review, en Journal for the Scientific Study of Religion.

Als specialist in moderne religies heb ik een uitgebreide wetenschappelijke studie aan de Scientology Kerk gewijd. Ik heb de belangrijkste theoretische teksten die door L. Ron Hubbard geschreven en gepubliceerd zijn gelezen, de technische en administratieve bulletins van de heer Hubbard en die van de administratieve en kerkelijke medewerkers van de Kerk doorgenomen, en representatieve voorbeelden uit de trainingshandboeken onderzocht die door leraren en studenten gebruikt worden bij de verschillende cursussen die door de Kerk geleverd worden. Ik heb ook een aantal journalistieke en wetenschappelijke studies van de Scientology Kerk bestudeerd. Bovendien heb ik gesproken met praktiserende scientologen en hun kerk bezocht aan de 46th Street en het Celebrity Centre aan de 82nd Street in New York, hun Flag Service Organization in Clearwater, Florida, en hun Celebrity Centre in Dallas.

II. Opdracht
DOWNLOAD HET WITBOEK