VI. CONCLUSIE

Samenvattend kan men niet anders dan concluderen dat Scientology een religie is. Het heeft meer punten van overeenkomst met Japanse dan met westerse godsdiensten en dat gebrek aan overeenkomst met de andere belangrijke godsdiensten kan in de westerse landen reden zijn voor onbegrip. Maar niettemin is het een internationale religie die veel overeenkomsten vertoont met religies in Japan die 20 miljoen volgelingen hebben.

...men [kan] niet anders dan concluderen dat Scientology een religie is. Het heeft meer punten van overeenkomst met Japanse dan met westerse godsdiensten en dat gebrek aan overeenkomst met de andere belangrijke godsdiensten kan in de westerse landen reden zijn voor onbegrip. Maar niettemin is het een internationale religie die veel overeenkomsten vertoont met religies in Japan die 20 miljoen volgelingen hebben.

Ik zou hierbij ook graag de geachte academische religieuze wetenschapper Bryan Ronald Wilson willen introduceren, Emeritus Fellow van de Universiteit van Oxford in Engeland. Hij heeft een zeer gedetailleerde studie over Scientology geschreven en voor verdere bijzonderheden vanuit een westers wetenschappelijk standpunt, beveel ik deze studie van harte aan.

Dhr. Fumio Sawada
april 1996

Auteur
DOWNLOAD HET WITBOEK