Dit gezamenlijke rapport werd in januari 1996 geschreven door Juha en Marja Pentikäinen, van wie de CV’s hieronder zijn samengevat.

Juha Pentikäinen, Ph.D., is professor en voorzitter van het departement van de studie van religies, Universiteit van Helsinki, Finland, en het Instituut van Sociale Wetenschappen, Universiteit van Tromsö, Noorwegen. Nadat hij in 1968 van de Universiteit van Turku zijn Ph.D. graad had ontvangen, werd hij in 1972 aan de Universiteit van Helsinki aangesteld om de nieuwe discipline van de studie van religies te beginnen. Hij was gastprofessor van de studie van religies, culturele of sociale antropologie, folkloristische en Scandinavische studies aan de Universiteiten van Californië (Berkeley, Los Angeles), Texas (Austin), Minnesota (Minneapolis), Indiana (Bloomington) en Rome (Sapienza). Hij was de afgevaardigde van Finland bij de Verenigde Naties en UNESCO en is lid en adviseur van verscheidene werkgroepen en commissies, benoemd door de regering en ministeries van Finland. Juha Pentikäinen heeft veldwerk gedaan in alle continenten behalve Zuid-Amerika en in meer dan 60 landen lezingen gegeven. In 1994 werd hij uitgenodigd om een nieuwe discipline en departement van religieuze studies op te zetten bij het Instituut van Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tromsö. Zijn meer dan 20 boeken, 350 artikelen en 10 films zijn bekroond met verscheidene internationale prijzen en titels. In 1995 werd hij benoemd als lid van de Academia Scientiarum Fennica.

Marja Pentikäinen, MSC, is hoofd van de vreemdelingendienst van de stad Tampere. Na het behalen van haar graad in Sociaal Beleid werkt ze nu in de Universiteit van Tampere aan haar proefschrift. Ze was sociaal werkster en is nu voorzitter van het bureau, dat ze in 1989 begon. Ze is lector aan de Universiteiten van Tampere en Helsinki, lid van verschillende expertgroepen en comités en adviseur van haar regering en parlement over kwesties betreffende vreemdelingen, immigranten, vluchtelingen, hun sociale problemen, waarden en religies. Haar publicaties omvatten het proefschrift “Culture is a Key” (1994) (Cultuur is een Sleutel), “Finnish Emigration and Immigration” (1995) (De Finse Emigratie en Immigratie), en een voor UNESCO geschreven rapport over vreemdelingen en vluchtelingen in Finland. In 1995 zat ze een panel over “The Future of Family” voor op de Professors’ International Conference in Seoul, Korea.

I. Inleiding
DOWNLOAD HET WITBOEK