Hoe je gezond blijft | Preventieresourcecentrum

IV. Van Dianetics naar Scientology

Dianetics was oorspronkelijk een tamelijk beperkte therapeutische methode die door Hubbard ontwikkeld was. Het werd in 1950 wijd en zijd bekend toen Hubbards bestseller Dianetics: De Leidraad voor het Menselijk Verstand uitkwam. Het doel van Dianetics was om de mens van zijn traumatische ervaringen te bevrijden en de geheugenplaatjes of engrammen daarvan, zodat hij een staat kan bereiken die Hubbard als “Clear” aanduidt.

Bijna onmiddellijk begon Dianetics zich tot Scientology te ontwikkelen, waar metafysica en spiritualiteit benadrukt worden. Ze is gebaseerd op het idee dat de mens fundamenteel een spiritueel wezen is, of thetan. De taak van Scientology is de thetan, die gevallen is in onderworpenheid aan onwetendheid en materie, opnieuw van zijn werkelijke spirituele aard bewust te doen worden.

Geen enkele religie was bij zijn ontstaan al een compleet geheel. Pas na decennia of zelfs eeuwen heeft een religie zich ontwikkeld tot een punt waarop ze bewust is van zichzelf. Het duurde bijvoorbeeld vele decennia, voordat het theologische begrip en de kerkelijke organisatie van het christendom vorm begonnen te krijgen. Het zou niet eerlijk zijn te veronderstellen dat Scientology bij haar ontstaan meteen haar definitieve vorm zou hebben gehad.

V. Goddelijkheid en het Hiernamaals
DOWNLOAD HET WITBOEK