Over de Auteur

Bryan Ronald Wilson is de Reader Emeritus in de sociologie aan de Universiteit van Oxford. Van 1963 tot 1993 was hij ook een Fellow aan het All Souls College en in 1993 werd hij gekozen tot Emeritus Fellow.

Gedurende meer dan 40 jaar heeft hij onderzoek verricht naar religieuze minderheidsbewegingen in Groot-Brittannië en overzees (met name in de Verenigde Staten, Ghana, Kenia, België en Japan). Zijn werk bestond onder meer uit het lezen van de publicaties van deze bewegingen en waar mogelijk hun leden ontmoeten in vergaderingen, diensten en thuis. Het heeft ook blijvende aandacht aan en kritische beoordeling van de werken van andere geleerden omvat.

Hij heeft een B.Sc. (Econ) en een Ph.D. van de Universiteit van Londen en de M.A. van de Universiteit van Oxford. In 1984 erkende de universiteit van Oxford de waarde van zijn gepubliceerde werk door hem een Doctor in de Literatuur toe te kennen. In 1992 kende de Katholieke Universiteit van Leuven, België, hem de graad van Doctor Honoris Causa toe. In 1994 werd hij tot Fellow van de British Academy verkozen.

Op verschillende tijden bekleedde hij de volgende extra banen:

Gemenebest Fonds Fellow (Harkness Foundation) aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1957–8

Gastprofessor, Universiteit van Ghana, 1964

Fellow van de American Counsel of Learned Societies, aan de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1966–7

Research Consultant voor de Sociologie van Religie bij de Universiteit van Padova, Italië, 1968–72

Gastfellow bij The Japan Society, 1975

Gastprofessor, Katholieke Universiteit van Leuven, België, 1976; 1982; 1986; 1993

Snider Gastprofessor, Universiteit van Toronto, Canada, 1978

Gastprofessor in the Sociologie van Religie, en Consultant voor Religieuze Studies bij de Mahidol University, Bangkok, Thailand, 1980–1

Scott Gastfellow, Ormond College, Universiteit van Melbourne, Australië, 1981

Gastprofessor, Universiteit van Queensland, Australië, 1986

Onderscheiden Gastprofessor, Universiteit van Californië, Santa Barbara, Californië, Verenigde Staten, 1987

Van 1971–5 was hij Voorzitter van de Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (de wereldwijde organisatie voor de discipline); in 1991 werd hij gekozen tot Honorair Voorzitter van deze organisatie die toen de naam Société Internationale de Sociologie des Religions kreeg.

Raadslid van de Society for the Scientific Study of Religion (Verenigde Staten) 1977–9

Enkele jaren European Associate Editor, Journal for the Scientific Study of Religion

Gedurende zes jaar Joint Editor van de Annual Review of the Social Science of Religion.

Hij heeft uitgebreid gedoceerd over religieuze minderheidsbewegingen in Groot-Brittannië, Australië, België, Canada, Japan en de Verenigde Staten, en soms in Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Hij is als getuige deskundige betreffende sekten opgeroepen door rechtbanken in Groot-Brittannië, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en heeft voor schriftelijk bewijs gezorgd bij verklaringen voor rechtbanken in Australië en Frankrijk. Hij is ook opgeroepen om schriftelijk deskundigenadvies te geven voor de Parliamentary Home Affairs Committee of the House of Commons.

Hij heeft o.a. negen boeken gepubliceerd die geheel of gedeeltelijk aan religieuze minderheden gewijd waren:

Sects and Society: the Sociology of Three Religious Groups in Britain, Londen: Heinemann and Berkeley: University of California Press, 1961; herdrukt, Westport, Conn., United States; Greenwood Press, 1978

Patterns of Sectarianism (edited) Londen: Heinemann, 1967

Religious Sects, Londen: Weidenfeld and Nicholson; New York: McGraw Hill, 1970 (ook gepubliceerd in in het Frans, Duits, Spaans, Zweeds en Japans)

Magic and the Millennium, Londen: Heinemann, en New York: Harper and Row, 1973

Contemporary Transformations of Religion, Londen: Oxford University Press, 1976 (ook gepubliceerd in het Italiaans en Japans)

The Social Impact of the New Religious Movements (edited) New York: Rose of Sharon Press, 1981

Religion in Sociological Perspective, Oxford: Clarendon Press, 1982 (ook gepubliceerd in het Italiaans; Japanse vertaling in voorbereiding)

The Social Dimensions of Sectarianism Oxford: Clarendon Press, 1990

A Time to Chant: the Soka Gakkai Buddhists in Britain, [met K. Dobbelaere] Oxford: Clarendon Press, 1994 (Japanse vertaling in voorbereiding).

Hij heeft ook bijgedragen aan meer dan 25 artikelen over religieuze minderheidsbewegingen, aan edited works en journals voor geleerden in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, België, Nederland en Japan en aan de Encyclopedia Britannica, de Encyclopedia of Social Sciences en de Encyclopedia of Religion en werkt thans aan een bijdrage voor de Enciclopedia Italiana.

DOWNLOAD HET WITBOEK