Hoe je gezond blijft | Preventieresourcecentrum

Bryan Ronald Wilson

Bryan Ronald Wilson is de Reader Emeritus in de sociologie aan de Universiteit van Oxford. Van 1963 tot 1993 was hij ook Fellow van het All Souls College, en in 1993 werd hij gekozen tot Emeritus Fellow.

Hij heeft meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar religieuze minderheidbewegingen in Groot-Brittannië en overzees (onder andere in de Verenigde Staten, Ghana, Kenia, België en Japan). Zijn werk heeft onder andere het lezen van de publicaties van deze bewegingen ingehouden en, waar mogelijk, contacten met hun leden in hun vergaderingen, diensten en thuis. Het heeft ook aanhoudende aandacht voor, en kritische beoordeling van, de werken van andere geleerden ingehouden.

Hij heeft het doctoraat van B.Sc. (Econ) en Ph.D. van de Universiteit van Londen en de M.A. van de Universiteit van Oxford. In 1984, bevestigde de Universiteit van Oxford de waarde van zijn gepubliceerde werk door hem de titel van D.Litt. toe te kennen. In 1992 kende de Katholieke Universiteit van Leuven, België hem het doctoraat van Doctor Honoris Causa toe. In 1994 werd hij gekozen tot Fellow van de British Academy.

In verschillende tijdsperioden heeft hij volgende nevenfuncties bekleed:

Commonwealth Fund Fellow (Harkness Foundation) bij de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1957–8

Gastprofessor, Universiteit van Ghana, 1964

Fellow van de American Counsel of Learned Societies, bij de Universiteit van Californië, Berkeley, Verenigde Staten, 1966–7

Research Consultant voor de Sociologie van Religie bij de Universiteit van Padua, Italië, 1968–72

Gastfellow van The Japan Society, 1975

Gastprofessor, De Katholieke Universiteit van Leuven, België 1976, 1982, 1986, 1993

Snider Gastprofessor, Universiteit van Toronto, Canada, 1978

Gastprofessor bij de Sociology of Religion en Consultant for Religious Studies bij de Mahidol

Universiteit, Bangkok, Thailand, 1980–1

Scott Visiting Fellow, Ormond College, Universiteit van Melbourne, Australië, 1981

Gastprofessor, Universiteit van Queensland, Australië, 1986

Onderscheiden Gastprofessor, Universiteit van Californië, Santa Barbara, Californië, V.S., 1987

In de jaren 1971–1975, was hij President van de Conférence Internationale de Sociologie Religieuse (de wereldwijde organisatie voor de discipline); in 1991 werd hij gekozen tot Honorary President van deze organisatie, die nu Société Internationale de Sociologie des Religions heet.

Council Member van de Society for the Scientific Study of Religion (V.S.) 1977–9

Gedurende verscheidene jaren European Associate Editor, Journal for the Scientific Study of Religion.

Gedurende zes jaar, Joint Editor van The Annual Review of the Social Sciences of Religion.

Hij heeft uitgebreid over religieuze minderheidsbewegingen college gegeven in Groot-Brittannië, Australië, België, Canada, Japan, en de Verenigde Staten en bij gelegenheid in Duitsland, Finland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen en Zweden.

Hij is als getuige deskundige van sekten opgeroepen door rechtbanken in Groot-Brittannië, Nederland, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en heeft beëdigde verklaringen geleverd aan rechtbanken in Australië en Frankrijk. Hij is ook opgeroepen om schriftelijk deskundigenadvies over religieuze bewegingen uit te brengen voor het Parliamentary Home Affairs Committee of the House of Commons.

DOWNLOAD HET WITBOEK